Wellicht vraagt u zich af of u er goed aan doet om te sporten indien u gediagnosticeerd bent met fibromyalgie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sporten een positieve bijdrage levert aan zowel het ziekteproces, als de kwaliteit van het leven. Daarnaast draagt sporten bij aaneen betere nachtrust, wat eveneens bijdraagt aan de verlichting van uw klachten.

Het positieve effect van sporten

Mensen die kampen met fibromyalgie besluiten vaak te stoppen met sporten vanwege de pijn die hiermee gepaard gaat. Echter blijkt uit onderzoek dat regelmatig (licht) sporten leidt tot vermindering van de klachten met betrekking tot fibromyalgie. Dit komt doordat sporten de doorbloeding van de spieren en weefsels stimuleert. Daarnaast heeft sporten een positief effect op de stemming, waardoor de hevigheid van uw klachten eveneens afneemt.

Sporten bevordert de doorbloeding in de spieren en weefsels.

Luister naar uw lichaam

In het geval van fibromyalgie doet u er dus goed aan om zo nu en dan eens (licht) te sporten. Luister hierbij goed naar uw lichaam; laat u niet afschrikken door de pijn maar de pijn moet natuurlijk wel schappelijk blijven. Hierbij is kennis van uw eigen kracht, uithoudingsvermogen en energie een voorwaarde, om zodoende overbelasting te voorkomen.

Fibromyalgie en een teamsport

Indien u een teamsport beoefent of wilt gaan beoefenen, dan is het raadzaam om uw teamgenoten op de hoogte te stellen van het feit dat u fibromyalgie heeft. Zodoende kunnen zij rekening houden met uw persoonlijke situatie en wordt de kans kleiner dat u vanwege teamdruk over uw eigen grenzen heen gaat.

Indien u een teamsport beoefent, is het raadzaam om uw teamgenoten op de hoogte te stellen van uw fibromyalgie.

Vraag advies aan bij een sportarts

Dat de sportarts er uitsluitend is voor topsporters, is een misvatting. Ook indien u last heeft van fibromyalgie kunt u bij een sportarts terecht. De sportarts kan u adviseren door een persoonlijk programma op te stellen op basis van sportmedisch onderzoek. Op deze wijze kunt u op uw eigen niveau blijven sporten en bovendien het beste uit uzelf halen. Tenslotte kan een sportarts u helpen bij het kiezen van een sport die bij u past. Echter zijn er geen sporten die in het geval van fibromyalgie uitgesloten worden.

Kortom: indien u last heeft van fibromyalgie doet u er, ondanks de pijn, goed aan om regelmatig de sporten.

Indien u fibromyalgie heeft, is het raadzaam om contact op te nemen met een sportarts.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel