Aangezien de precieze oorzaak van fibromyalgie nog niet bekend is, is er ook nog geen gerichte behandeling. Om die reden richt de behandeling van fibromyalgie zich op het verminderen van de verschillende klachten. Dit kan ertoe leiden dat iemand met fibromyalgie tegelijkertijd verschillende behandelingen en therapieën volgt. In deze blog zullen de meest voorkomende behandelingen van fibromyalgie behandeld worden.

Meerdere behandelingen op hetzelfde moment

Tegenwoordig worden veel reumatische klachten multidisciplinair aangepakt. Dit houdt in dat verschillende soorten behandelaars u tegelijkertijd behandelen. Dit gebeurt bij instellingen zoals ziekenhuizen en revalidatiecentra. Bovendien zijn er speciale reumaverpleegkundigen die zich hebben gespecialiseerd in reumatische klachten. Zij helpen u bij het leren omgaan met fibromyalgie en geven bovendien advies om het dagelijks leven met deze vervelende aandoening iets aangenamer te maken. Ook geven zij cursussen waarin u leert omgaan met klachten.

De behandeling van fibromyalgie wordt vaak door meerdere artsen tegelijkertijd uitgevoerd.

Geen specifieke medicijnen

Aangezien er geen specifieke medicijnen zijn tegen fibromyalgie,worden er in de meeste gevallen pijnstillers of slaapmiddelen voorgeschreven. Echter zorgt dit er enkel voor dat de pijn enigszins afzwakt. Ook kan men acupunctuur inzetten, hoewel fibromyalgie-patiënten dit vaak als zeer pijnlijk ervaren.

Psychische klachten

Fibromyalgie geeft niet alleen lichamelijke klachten maar leidt ook tot psychische problemen. Zo worden veel mensen moedeloos en raken sommigen zelfs depressief. Om die reden schrijven bepaalde artsen dan ook anti-depressiva voor. Verder kunt u in het geval van fibromyalgie ook terecht bij een maatschappelijk werker, psycholoog of psychotherapeut. Zij helpen u om de situatie te accepteren en geven u bovendien handvatten bij het omgaan met de klachten.

De behandeling van fibromyalgie: veel patiënten kampen niet alleen met fysieke klachten maar ook met psychische klachten.

Alternatieve therapieën

Naast de gebruikelijke behandelingen, kunt u ook voor alternatieve therapieën kiezen om zodoende de klachten een beetje dragelijker te maken. Denk hierbij aan de Bowen therapie en shiatsu-massage. Maar ook een steungroep kan u helpen bij het omgaan met fibromyalgie. Tenslotte speelt voeding een belangrijke rol, waar u meer over kunt lezen in onze blog.

Fibromyalgie is een vervelende aandoening aangezien de precieze oorzaak nog niet is achterhaald. Hierdoor kan er ook nog geen precieze behandeling opgesteld worden. Ga daarom in overleg met uw arts en kom samen tot een oplossing.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel